ÖSVÉNY Oktatóközpont - www.osvenykft.hu - iroda@osvenykft.hu | nyomtatta: vendég


... a természet titkaihoz vezet.
Nyelvek
+36 30 594 83 27
iroda@osvenykft.hu
Főoldal ''Barangoló 2013.'' - tanulmányi csapatverseny versenyfelhívás

''Barangoló 2013.'' - tanulmányi csapatverseny versenyfelhívásVersenyfelhívás az általános iskolák 4., 5., 6. osztályosai számára

  

ÖSVÉNY Oktatóközpont „BARANGOLÓ 2013.” címmel tanulmányi csapatversenyt hirdet általános iskola 4., 5. és 6. osztályosai számára. A verseny fő célja, hogy segítsen kapcsolatot találni a tankönyvből tanultak, és a természetben megtapasztalható ismeretek között.

 

 A verseny ismeretanyaga:

 

4. osztályos tananyagból:

5. osztályos tananyagból:

6. osztályos tananyagból:

I. Élet az erdőben
II. Helyem a világban
III. Tájékozódás
IV. Az élet színterei
V. Ismerjük meg hazánkat!

II. Tájékozódás a térképen
III. Az időjárás és az éghajlat
IV. Változó földfelszín

I. Tájékozódás a Földön
III. Hazai erdőink

 

További hasznos tudás szerezhető még a verseny során az egyes témákhoz megadott forrásokból, és a csoportokat segítő tanácsok, ötletek alapján.

 

Az ismeretek felhasználásában elsősorban az alkalmazás és a gyakorlat játszik fő szerepet.

 

A verseny összesen hét próbatételből áll:

 

A) Ötfordulós online pontgyűjtő-játék – megoldandó feladatokkal, érdekes rejtvényekkel, amihez minden fordulót követően, a döntő során (is) felhasználható ismereteket fűzünk.

A feladatok az ÖSVÉNY Oktatóközpont „Barangoló” honlapján és a Facebook-on lesznek elérhetőek a felhívásban jelzett héten. A megoldásokat a csapat nevének feltüntetésével a versenyszervezők e-mail címére kell beküldeni. A megoldások ellenőrzésekor a helyes válaszokért pontokat kap a csapat, amit a versenyszervezők rögzítenek, és minden résztvevő számára láthatóvá tesznek.

A feladatok megoldásait a beküldők számára e-mail-en küldjük el, és később megjelenítjük a verseny honlapján illetve a Facebook-on is.

 

B) Választható témájú projektmunka és annak bemutatása – amelyben meglepő és izgalmas kérdésekre kereshetik a választ a résztvevők

A csapat lakóhelye környékén keressen olyan, a verseny ismeretanyagaként megadott tankönyvi fejezethez kapcsolódó vizsgálati témát, amit önállóan feldolgoz. A téma olyan megfigyelésen alapuló egyszerű vizsgálat, problémafeltárás lehet, amiben az alábbi négy lépést követik:

Megfogalmazzák a vizsgált téma alapkérdését, amire választ keresnek

Megfogalmazzák a feltételezésüket az alapkérdésükre várható válaszról

Vizsgálatokat végeznek, hogy megkapják a választ az alapkérdésükre, és a vizsgálat eredményeit értékelik

A vizsgálat eredményei alapján következtetést vonnak le, megválaszolják az alapkérdést, elfogadják, vagy elvetik a feltételezésüket

 

A projektmunka bemutatása történhet:

 

  • vagy maximálisan 2 oldal terjedelmű (kb. 6-9.000 karakter) írásos munkában – A szöveghez tartozó képek, ábrák, térképek, grafikonok, diagramok, …stb. ezen felül lehetnek elkülönített oldalakon, a szövegben szereplő hivatkozásuk alapján beazonosíthatóan

  • vagy maximálisan 20-25 diát vagy snittet tartalmazó prezentációs anyagban – A prezentációhoz használható MS Power Point vagy Prezi

  • vagy 10-15 percnyi film vagy videóanyagban – A bemutatást ebben az esetben felirattal és/vagy alámondással kell megoldani

 

Minden esetben kérjük a felhasznált források pontos megjelölését! Az elkészült projekmunka anyagát elektronikus úton vagy számítógépes adathordozón kérjük eljuttatni a versenyszervezőihez az alább megadott határidőig.

 

C) Terepverseny az első két fordulóban legtöbb pontot gyűjtött csapatok országos döntője, ahol kalandos küldetésben vehetnek részt a bejutók a Budai-hegység erdeiben.

Az online pontgyűjtő-játék és a beküldött projektmunka összpontszáma alapján a döntőbe bekerülő csapatok mérhetik itt össze tudásukat.

 

 

A verseny időbeosztása és határidői:

 

  • a jelentkezés határideje: 2013. február 18. (hétfő)

  • az online pontgyűjtés fordulói: 2013. február 25., március 11., 25., április 8., 22-ével kezdődő hetek

  • projektmunka beadási határideje: 2013. április 26. (péntek)

  • az országos döntő és terepverseny: 2013. május 11. (szombat)

 

Nevezni 6 fős csapatokkal lehet, ahol minden csapatban 2-2 fő 4., 5. és 6. osztályos tanuló van. Nevezési díj: 800,- Ft/fő

 

Jelentkezni február 18-áig lehet a jelentkezési lap kitöltésével és a BARANGOLÓ e‑mail címére történő visszajuttatásával. A jelentkezéskor egy működő e-mail cím megadása kötelező! Jelentkezési lap e-mail-ben kérhető, vagy letölthető a verseny honlapjáról. A jelentkezés a nevezési díj folyószámlára történő megérkezésével válik érvényessé!

A nevezési díjat csapatonként egyösszegben, az ÖSVÉNY Oktatóközpont 11740047‑20136088 számlaszámára kérjünk befizetni. A befizetésről a számlát a jelentkezési lapon megadott névre és címre állítjuk ki.

 További részletekről érdeklődni lehet:

Mindig szívesen állunk rendelkezésre!

ÖSVÉNY … a természet titkaihoz vezet!

Az oldal 62 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég